Окръжна прокуратура Стара Загора образува досъдебно производство спрямо вр. изп. длъжността директор на РИОСВ

Окръжна прокуратура Стара Загора образува досъдебно производство спрямо вр. изп. длъжността директор на РИОСВ Стара Загора Христина Петрова за евентуално извършено длъжностно престъпление. То е във връзка със задължението на директора за управление на отпадъците, потвърдиха от ОД МВР Стара Загора .
В момента няма арестувани. Образувано е досъдебно производство от Окръжна прокуратура. Извършват се действия по разследването“, поясни комисар Стоянов по повод появилата се информация, че Христина Петрова и двама служители от екоинспекцията са задържани.

Вчера стана ясно, че Районна прокуратура – Стара Загора наблюдава досъдебно производство за отпадъци от разнородни материали, с неустановен вид и произход, не по установения ред. Те се намират източно от административната сграда на площадка „Брикетопроизводство“, в землището на село Обручище. Тя е отдадена под наем на търговско дружество със седалище в Гълъбово.

Работи се по сигнал, който е постъпил в полицията. Разследването е започнало към 16:00 часа на 14 януари, обясниха от Районната прокуратура в Стара Загора. Към момента се проверяват всички версии и продължава извършването на неотложните процесуално-следствени действия, като се установява вида, количеството и произхода на установените отпадъци, както и основанията за съхранението и управлението им.

Срокът за разследване на досъдебното производство е два месеца.
Очаква се по-късно днес да бъде предоставена официална информация от прокуратурата във връзка с образуваното досъдебно производство и за какво точно е то.

 

РИОСВ – Стара Загора е с нов директор от 11 ноември т.г. За директор на РИОСВ – Стара Загора е назначена Христина Петрова, досегашен зам.-директор на екоинспекцията.
Причина за рокадата е подадената оставка от Петя Папазова, която оглавяваше РИОСВ – Стара Загора, от март 2015 г. след спечелен конкурс и в конкуренция с още четирима кандидати за директорския пост. Официалният мотив за оставката на Папазова, която живее в Казанлък, са „лични причини“.
През последните години директорският пост на екоинспекцията беше един от най-горещите. Само през настоящата година в района имаше два сериозни скандала. Единият беше свързан с изграждането на цех за извличане на олово от оловни отпадъци в Стара Загора, срещу който се обяви местната общественост. Вторият – с изгарянето на отпадъци, внос от Италия, в ТЕЦ „Брикел“, което провокира протести сред жителите на Гълъбово. Но въпреки че разрешението за експериментално изгаряне на 1.6 млрд. тона боклуци бе разписано от директора на РИОСВ – Стара Загора, той едва ли би действал еднолично, без МОСВ да даде одобрението си.
Новият директор на РИОСВ Христина Петрова е един от най-дългогодишните служители в екоинспекцията, преминал през цялата йерархия. Тя ще заема поста до обявяването на конкурс от МОСВ и излъчването на победител.

 

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>