Защо се увеличава таксата смет в Стара Загора?

За Стара Загора увеличението за жилищните и нежилищни имоти, собственост на граждани от 1,5 да бъде 1,7 на хиляда, а за нежилищните имоти на предприятия от 3,5 на 4 на хиляда. Това ще бъде предложението за промяна в ставката за данък смет, което ще разгледат общинските съветници на предстоящото си заседание другата седмица. Това стана ясно по време на пресконференция на кмета на Стара Загора Живко Тодоров днес.

„Министерството на околната среда и водите реши увеличението да се случва в рамките на три години, така общините, които не са изпълнили своите планове, ще имат възможност да го направят. Община Стара Загора е изпълнила целите си и плаща -50% от очисленията, благодарение на това, че е изградена сепарираща инсталация. Ние бяхме от първите общини, които сториха това, каза на пресконференция днес кметът Живко Тодоров.
От думите на началника на отдел „Местни данъци и такси“ Иван Иванов стана ясно, че облагането ще е повишено с около 13%, което изразено в цифри означава, че за апартамент от 80 кв. м ще се плаща с около 24 лева повече за година.
Живко Тодоров направи препратка към 2012 година, от когато не е повишаван местният налог.
Кметът допълни още, че за подобряването на градската среда, създаването на нови паркове и зони, както и подобряването на чистотата в общината също са необходими средства и не бива да се спекулира.
Председателят на най-голямата група в Общинския съвет Диян Димитров също направи коментар по повод предстоящото заседание на местни парламент. „Темата е удачна за правене на политика и популизъм. Не очаквам пълна подкрепа, но виждам, че аргументите и обективният поглед, ще имат превес. Средно увеличението е с около 2 лева на месец“.
По време на пресконференцията стана ясно още, че събираемостта на местните данъци и такси в общината е висока. В срещата с медиите участваха още заместник-кметовете Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов, Иванка Сотирова, както и срекретарят на администрацията Делян Иванов.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>