Мария Динева: Предложението за закупуване на бившия дом на киното няма да бъде подкрепено

Предложението за закупуване от Общината на бившия дом на киното срещу 180 000 евро няма да бъде подкрепено от Общински съвет Стара Загора. Това мнение изрази председателя на ОбС Мария Динева. Подробностите:

Общинските съветници в новия парламент на Стара Загора отказват Общината да придобие някогашен имот на БДЖ, ползван за дом на културата и кино, въпреки сравнително ниската цена, поискана от приватизатора.
Имотът, познат на старозагорци като кино „Никола Вапцаров“, е със 780 кв. м застроена площ, в която се включва театрална зала със сцена. Той е предложен за закупуване от Общината срещу 180 000 евро. Офертата е внесена от собственика на „Орфей“ ЕООД, гръцкия гражданин Матеос Брулис, на 11 ноември т.г., сградите са построени преди десетилетия върху терен общинска собственост. През годините там бе приютена трупата на Операта след унищожителния пожар в уникалната сграда, чийто ремонт се проточи от 1991-ва до 2010 година.
На свои заседания членовете на няколко постоянни комисии се отказаха да дадат зелена светлина на сделката. Аргументите за отказа са неяснотите по бъдещата функционална характеристика на имота, нуждата от сериозен и скъп ремонт и последваща издръжка.

През тази година Община Стара Загора инвестира близо 3 млн. лв. за реновирането на концертната зала в бившия Синдикален дом, над 1 млн. лв. бяха вложени и за реконструкцията на дарена за културни нужди масивна сграда в центъра на града, която тепърва ще се изпълва със съдържание. От ремонт се нуждае сградата на Драматичен театър „Гео Милев“, предстои цялостен ремонт на лятната сцена в парк „Митрополит Методий Кусев“, където финансирането е по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Решението предстои да бъде обсъдено на 28 ноември, когато е следващото заседание на ОбС.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>