Почит към Недьо Александров

Изложба „ Спомен за дарителя, памет за бъдещето“, посветена на 115 години от рождението на Недьо Александров се откри в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. Изложбата е част от събитията за 65- годишнината на библиотеката и представя дарението на общественика и почетния гражданин на Стара Загора

На 30 октомври се навършиха 112 години от рождението, а на 26 октомври– 16 години от кончината на Недьо Александров Личност, обичана и почитана от старозагорци.

Потвърждение на тези думи е присъденото му през 1994 г. звание „Почетен гражданин на Стара Загора“ и традиционното обръщение към него „дядо Недю“. Възпитаник на Пловдивската духовна семинария и Богословския факултет на Софийския университет, работи в Сливенската, Великотърновската и Старозагорската митрополии.

В дарението на Недю Александров има още няколко негови ръкописа – отделни истории на старозагорските храмове „Св. Николай Чудотворец и Св. Борис-Михаил Покръстител“; „Св. Великомъченик Димитрий Солунски“; „Въведение Богородично“. На Храм-паметника „Св. Рождество Христово“ в Шипка, на Девическия манастир в Казанлък и на Мъглижкия манастир „Св. Николай Чудотворец“.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>