Болница „Тракия“ с кампания срещу тютюнопушенето сред здравните работници

Болница „Тракия“ с кампания срещу тютюнопушенето сред здравните работници

Тютюнопушенето в България се превръща в епидемия с много опасни размери, сочат нови изследвания.Страната ни е сред първите 3 в света по тютюнопушене сред младите хора, като долната възрастова граница сред пушачите у нас е едва 13-14 години.Притеснителни са данните и при възрастните.
Здравните работници не правят изключение от тази статистика, въпреки че са най-добре запознати с последствията върху здравето от употребата на тютюневи изделия, посочва епидемиологът и главен инфекционист на Болница „Тракия“ д-р Валентина Цанева. Вече близо година тя провежда изследване сред работещите медицински служители в Болница „Тракия“. Резултатите сочат, че в някои отделения над 60% от работещите пушат.
И
ма и отделения, в които няма нито един пушач или само един човек от персонала пуши.
За да помогне на своите служители да откажат цигарите, ръководството на Болница „Тракия“ организира на 30 октомври ден за борба с тютюнопушенето. В сградата на Болница „Тракия“ Парк ще бъде изнесен Кабинетът за отказ от тютюнопушене на РЗИ, с възможност за изследване с апарат за въглероден моноксид и карбокси хемоглобин в издишания въздух. Чрез изследването пушачите ясно виждат какви поражения върху дишането им са нанесли цигарите.

От апарата ще могат да се възползват и граждани, които желаят да проверят последствията, които тютюнопушенето е оставило върху белите им дробове.

Категория: ЗДРАВЕ
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>