Задържаха компютърния специалист Петко Петков за 24 часа, общината не е страна по казуса, коментира кметът

Компютърният специалист Петко Петков, който направи импровизирана демонстрация и публикува видео в социалните мрежи как със създадена от него програма стига до личните данни на 235 000 старозагорци, е задържан за срок до 24 часа.

Петков е задържан вчера следобед във връзка с образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 319 а от Наказателния кодекс-„когато се узнава (извлича) противоправно каквато и да е инфор­мация от ЕИМ”.

На този етап се работи приоритетно, за да се съберат достатъчно доказателства и да се тръгне към обвинение, коментира окръжният прокурор Дичо Атанасов пред Дарик Стара Загора. Тепърва ще се разпитват още свидетели, ще се назначат компютърни експертизи.Законодателят е предвидил по основния текст до две години лишаване от свобода, а при квалифицирания текст- от една до три години. Към момента на деянието Петков не е осъждан и тогава законът предвижда глоба от 1000 до 5000 лева.

На 26 юни бе спрян временно достъпът до електронната система за подаване на документи за прием в детските и учебните заведения в Стара Загора. Причината бе превантивна мярка поради появилата се информация в интернет пространството за пробив в платформата.

Фирмата-разработчик „Информационно обслужване“ АД извършва в момента проверка по сигурността. Системата е инсталирана на сървър на Община Стара Загора и е  защитена от неоторизиран достъп.

 

Община Стара Загора все още не е получила официалното становище на „Информационни системи” за пробива в електронната  система за прием в детски и учебни заведения, при който бяха източени данните на над 230 хиляди старозагорци.

Общината е ползвател на техния софтуер, който е бил пробит. Всички отговори, които трябва да се дадат са от тяхна страна и очаквам това да стане възможно най-бързо. Проблемът е достатъчно общественозначим и  ако някой е успял да пробие системата те трябва да отговорят защо и по какъв начин ще преодолеят проблема. В противен случай изглежда несериозно”, коментира кметът Живко Тодоров.
Компютърният специалист, който демонстрира как се точат лични данни Петко Петков бе задържан за едно денонощие. Според кмета Тодоров „ действията му не са правилни. Смятам, че не е редно някой да придобива лични данни на старозагорци, дори и да е с цел демонстрация.

Общината не е следствен орган. Има институции, които трябва да се произнесат, ние сме  ползвател на софтуера на „Информационно обслужване”, но вината за пробив не е наша, а на държавната фирма”, допълни кметът Тодоров.

Той посочи, че веднага след демонстрацията на Петко Петков в интернет пространството, се опитал да разговаря с него. „Не получих обаче отговор. До сега той не е сигнализирал за нередност в системата. Не мога да коментирам действията му”.

От 26 юни бе спрян временно достъпът до електронната система за подаване на документи за прием в детските и учебните заведения в Стара Загора заради пробив.

Задържаха компютърния специалист Петко Петков за 24 часа, общината не е страна по казуса, коментира кметът

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>