С празник „Млада Марта“ зарадваха децата на Стара Загора

С изложба от саморъчно направени мартеници на малчугани от  детските градини и ученици от училищата в Стара Загора започна празникът „Млада Марта“, който се проведе днес в парк „Пети октомври“.

Голяма част от мартениците са с награди от Общинския конкурс „Баба Марта бързала, мартенички вързала“, а друга от работилнички създадени по идея на журналиста Таня Иванова. Целта на изложбата е да се покаже желанието на децата да запазят този красив български обичай и да го предават от поколение на поколение.

В празничната програма се включиха възпитаници на четири детски градини. Те бяха посрещнати от Баба Марта, която им пожела да са бели и червени, весели и засмени. Да са здрави и да растат щастливи пожела и Пенка Чавдарова, началник отдел „Образование“ в Община Стара Загора.

Стихотворение за Баба Марта изпълниха деца от ДГ №6 „Камбанка“.  С „Мартенска ръченица“ се представиха танцьорите от ДГ №29 „Славейче“. С песен поздравиха баба Марта децата от ДГ №34 „Райна Княгиня“, а танц Настроение“ представиха възпитаниците на ДГ №8 „Българче“.

В празника се включиха и танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Траянци“ към Центъра за подкрепа за личностно развитие на Община Стара Загора.

Накрая Баба Марта поведе празничното хоро, на което се хванаха деца, учители и родители.

Баба Марта навести и старозагорския зоопарк, който на 1 март също има празник. Там тя  премете, изгони змии, гущери и всякакви лошотии. После нарича за здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие.

Първите прекрачили прага  на зоопарка малчугани закичиха с мартенички клетките на животните.

С празник „Млада Марта“ зарадваха децата на Стара Загора

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>