Старозагорската опера представя Джазоспекция – разговор с режисьора Славчо Николов

Старозагорската опера представя своята най-нова концертна продукция с френски джаз по музика на Клод Боллинг в оригинална комбинация с мултимедийни прожекции, базирани на кадри и теми от филма Baraka на Рон Фрики.

Джазоспекция е опит да се обединят възгледите за живота на три поколения творци. Концертът търси доказателство, че времето и възрастта нямат значение, когато се намери точната тема, съчетана с точната музика и кадри.
Джаз сюитата на Клод Боллинг ще прозвучи в изпълнение на Ива Профирова [флейта], Димитър Косев [пиано], Илия Игрибозов [контрабас]  и Атанас Георгиев [ударни.

 

Заповядайте на един оригинален концерт на  19 март от  19 часа в  залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“! Концертът от френски джаз се нарича „Джазоспекция“ и е с музиката на Клод Боллинг и кадри от филма „Baraka“ на Рон Фрик.

Режисьор е Славчо Николов, музикален ръководител Димитър Косев и с участието на  Ива Профирова-флейта, Димитър Косев-пиано,  Станислав Георгиев – контрабас, Атанас Георгиев – ударни

Мултимедията е на Пламен Асенов.

 

„ Джазоспекция“

/ концерт френски джаз /

Ние сме гости на нашата планета!

Тя ни е поверена за малко!

Каква ще я оставим зависи от нас!

 

Джазоспекция е Опит да се съберат и съчетаят възгледите за живота на  три поколения творци. Концерт, търсещ доказателство, че времето и възрастта нямат значение, когато се намери точната тема, съчетана с точната музика и кадри. Темата, която разглежда концерта е глобална и изключително болезнена. Планетата ни е прекрасна, религиите ни учат на добро, но алчността на хората  прави света  да е такъв, какъвто  го виждаме и само от нас зависи, какъв ще бъде!

Вечна тема – банална, но същевременно актуална!

Хармонията, която се получава между музиката на Клод Боллинг и кадрите, заснети от Рон Фрик, прекрасно се съчетават и се допълват в цялостния образ на концерта. Подбора на кадри от филма „Baraka“ кореспондират  с музиката на „Сюитата за флейта и джаз трио пиано“.

Това е „Джазоспекция“. Една кратка калейдоскопична компилация на нашето съвремие, опит на три поколения да заявят своето послание.

 

Музикално концертът е базиран на джаз сюитата на Клод Боллин, френски композитор, написал музиката на над сто филма, от които най-известни са „Калифорнийска сюита“ и

„Трима мъже за убиване“ . „Сюитата за флейта и джаз трио пиано“ е написана през 1975 г. През същата година е номинирана за наградата Грами,  в категория за „Най-добра камерна музика“. Сюитата се състои от седем части:“Барок и синьо“, „Сантиментално“,“Явански“,“Краткотраен“,“Ирландски“,“Универсален“ ,“Бърз“.

 

Кадрите в този концерт са заимствани от филма на Рон Фрик  „Baraka“от 1992 год. Филм без думи, сниман в продължение на 14 месеца, на 70 мм. лента, в 24 страни, на шест континента. Лентата показва някои от най-красивите места по света в уникална кадрова скорост. Позабравен филм, който всеки от нас трябва да гледа.

Всяка от частите разглежда еволюционното развитие на нашата цивилизация в собствена тема. „Природа“, „Религии“, „Полезни изкопаеми“, „Войните които се водят за тях“ , „Народа и децата“ , „Урбанизацията“ и „Системата“

 

Авторите Клод Боллинг и Рон Фрик , представители на „Бейби бумърите“, режисьорът Славчо Николов  /“ Х поколението“/ и диригентът Димитър Косев / „Милениумите“/, ще се опитат в този кратък концерт, заедно  с помощта на музикантите: Ива Профирова – флейта  /“Милениумите“/, Димитър Косев- пиано, Станислав Георгиев – контрабас  и Атанас Георгиев – ударни, както и мултимедията на Пламен Асенов  /“Х поколението“ /, да  изкажат своето виждане за днешния свят. С посланието – да се опитаме да го направим по-добър за бъдещите поколения!

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>