Взаимно сътрудничество между Стара Загора и Израел в областта на образованието

Община Стара Загора ще финансира сътрудничество между старозагорски и израелски ученици, съобщиха на брифинг посланикът на Израел Ирит Лилиан и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Това е първото посещение на висшата дипломатка в Стара Загора.
Стара Загора ще се побратимява с град от Израел, ще си сътрудничат в сферата на образованието, културата и високите технологии. За това разговаряха при първата си среща днес кметът на града Живко Тодоров и посланикът на Държавата Израел в България Ирит Лилиан. В срещата участваха и зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов.
През 2018 г. в Стара Загора ще се състои изложба, която представя израелските открития и иновации, посветена на 70-та годишнина от основаването на държавата Израел, съобщи израелският дипломат. Тя уточни, че по-късно днес ще дискутира с млади хора как технологичните новости и креативност могат да се трансформират в иновативна екосреда в Стара Загора.
Посланик Лилиан и кметът на Стара Загора разговаряха как технологиите, иновациите и откритията могат да служат като образователно средство, както и за за бъдещи проекти, чрез които децата в училище да могат да изучават предприемачество.
Гост и домакин се обединиха около идеята за необходимостта от изграждане на електронна библиотека. Кметът Тодоров съобщи, че предстои да започне работа по такъв проект.
Посланик Лилиан подари на Регионална библиотека „З. Кнюжески“ около 30 книги съвременна литература, преведена от израелски на български език. Тя съобщи още, че сътрудничеството с Община Стара Загора ще се развие и в посока на обогатяване и сътрудничество на традиционния вече Джаз форум Стара Загора, който се провежда в града през лятото.
Тази вечер от 19.00 ч. посланик Лилиан ще посети балета „Лебедово езеро“ от афиша на Фестивала на оперното и балетно изкуство Стара Загора 2017. Утре тя ще разгледа Регионалния исторически музей – Стара Загора и Античния форум в града.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>