Акценти от отчета на кмета на Стара Загора ЖивкоТодоров за 2017 година

„Да се обединим около каузата – Стара Загора да върви напред! Заедно, без политически пристрастия, да се борим с проблемите и да ги решаваме“. За това призова старозагорската общественост снощи кметът Живко Тодоров, по време на отчета си за 2017 г. в препълнена зала.

На събитието присъстваха зам.-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, кметовете на Казанлък Галина Стоянова и на Гурково Иван Иванов, областният управител Гергана Микова, председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, депутати от Старозагорски регион, местният омбудсман Надежда Чакърова, представители на държавните, културните и образователните институции в града, на спортните клубове и бизнеса, неправителствените организации, на болничните и социалните заведения, медиите, браншовите организации и др.

„Правя този отчет всяка година заради хората от Стара Загора. Защото гражданите трябва да знаят за какво се харчат техните средства и да могат да вземат решения. От друга страна сме свидетели на много слухове и фалшиви новини, които се разпространяват, а чрез отчета хората могат да чуят всичко от първо лице“, подчерта Живко Тодоров. Според него приоритетна задача номер едно за целия регион е запазването на комплекса „Марица Изток“ и работните места там. „Няма друг отрасъл или бизнес, който да замени енергетиката“, категоричен бе кметът.

Той се спря на изпълнението на приоритетите на общината през изминалата една година – образование, култура и спорт, инфраструктура и благоустрояване, инвестиции. Представи и по-значимите проекти, реализирани през 2017 г.

Финанси

„В Стара Загора сме с най-ниската ставка за данък сгради от големите градове в страната. Данък смет за бизнеса също е на най-ниско равнище. Това е така, защото се съобразяваме със социалния статус на хората, и защото подкрепяме бизнеса. От друга страна по този начин сме се лишили от приходи, но в общината работим активно по европейските фондове – да привлечем външен ресурс за решаването на проблемите“, посочи Живко Тодоров.

Към момента Община Стара Загора е в стабилно финансово състояние. Изпълнява се стратегията за подобряване на приходите, при запазени нива на местните данъци и такси, и цени на услугите. Бюджетът на общината за 2016 г. е изпълнен в размер на 113,2 млн. лв. Актуализираният бюджет към 30 септември 2017 г. възлиза на 116,3 млн. лв. Нивото на събираемост на местните данъци е по-високо от осреднената събираемост за всички общини със 7.1 процентни пункта. Беше въведена нова електронна услуга за гражданите – „електронно картово плащане“, чрез която жителите на общината могат да заплащат данъци за имотите си и такса битови отпадъци онлайн от всички кътчета на света.

Международната рейтингова агенция Standart&Poor’s потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Община Стара Загора. Анализаторите посочват ниската тежест на дълга, доброто изпълнение на бюджета както и адекватната ликвидност на общината.

Строителство и инвестиции

„Изпълняваме важни проекти по ОП „Региони в растеж“ – центърът на Стара Загора, площадът и главната улица. Защо центърът трябва да се направи? Защото няма град по света, който е добър за живеене и да няма красива централна част“, категоричен бе кметът. Той посочи, че проектът на младите старозагорски архитекти е съвременен, настилката е гранит, с места за отдих и старозагорци ще се гордеят с направеното.  Предстои обновяване на емблематичния за старозагорци парк „Митрополит Методий Кусев“ – Аязмото, на стойност 5.9 млн. лв. В проекта е включено възстановяване на озеленяването, поливните системи, алеите, подмяна на болни и изсъхнали дървета… „Нищо от автентичния облик на парка няма да бъде променяно, но той се нуждае от грижа, осъвременяване и възстановяване“, категоричен бе Живко Тодоров.

„Работи се и по продължението на новия парк „Артилерийски“ и имаме уверение от премиера, че това ще се случи. Проектът е за около 4,6 млн. лв., като в него се включва и продължението на ул. „Христо Ботев“. Надлезът над жп линиите ще бъде с четири платна и две кръгови движения на бул. „Славянски“, за да разтоварим автомобилния трафик и да не се образуват задръствания“, подчерта градоначалникът. Според него през 2018 г. ще има сериозна положителна промяна в облика на Стара Загора и в самочувствието на хората в града.

Запазена е цената на билета за градския транспорт – 1.00 лв., като предлаганата услуга е добра, а общинското дружество се справя с предизвикателствата. Предстои надграждане и модернизиране на градския транспорт с въвеждане на автоматизирана система за таксуване и електронни карти за пътуване, на видеонаблюдение и Система за управление на градския транспорт. Също така ще се извърши рехабилитация на ремонтното хале на тролейбусното депо на „Тролейбусни и автобусни превози“. Проектът на стойност близо 15 млн. лв. ще бъде реализиран в рамките на 3 години.

Изграждат се и две междинни автогари – в кв. „Зора“ и кв. „Железник“, които ще подпомогнат разтоварването на трафика в града. Ще има комбинирани карти и билети, за да не се отрази промяната като цена на хората пътуващи от селата.

„На 15 места в града, по кръстовищата, ще бъдат инсталирани камери, които ще следят преминаващия автомобилен трафик“, съобщи Живко Тодоров. И подчерта, че разчита на всички депутати от Старозагорски регион да прокарат необходимите промени, за да могат и общините да глобяват по Закона за движение по пътищата. Целта е – завишаване на контрола, включително на скоростта и намаляване на катастрофите, които отнемат животи.

Със средства от бюджета на общината са ремонтирани и изградени междублокови пространства, паркинги, тротоари и улична настилка, на стойност 6 млн. лв. В кв. „Три чучура – север“ и кв. „Самара 3“ бе извършена реконструкция и разширяване на канализационната и водопроводната мрежа, на стойност 6,8 млн. лв. „Самара 3“ в момента е образцов квартал – направихме някои от междублоковите пространства, догодина ще довършим и останалите“, обясни Живко Тодоров. В „Три чучура – север“ през 2018 г. ще бъдат ремонтирани тротоарите, подходите към блоковете и междублоковите пространства, уличното осветление. Подготвя се проект и за кв. „Самара 1“, но там предстои първо да се подменят водопроводите и канализацията.

„Сериозни са средствата, отделени за селата в общината и четвъртокласната пътна мрежа към тях. Старозагорска община има 51 села – огромна финансова тежест. Държавата трябва да намери начин да компенсира общини като нашата, за да се гарантира оптимално развитието им“, подчерта Живко Тодоров. И обясни, че най-големият проблем при тях са улиците. През 2017 г. основни ремонти са извършени на кметствата в селата Казанка, Арнаутито, Еленино, Колена, Маджерито, Могила, Памукчии и читалищата в Руманя, Хрищени, Маджерито и Арнаутито. Извършени са текущи ремонти на улици и тротоари в селата Змейово, Богомилово, Калитиново, Хрищени.

По Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. в сградата на ул. „Мусала“ 26 /бившата “Метрология“/ ще бъдат изградени нови общински жилища. По проект там ще има близо 70 апартамента. Предвижда се сградата да има домоуправител, който ще се грижи за общинската собственост.

 

Образование

„През 2017 г. продължаваме политиката, която следваме, за развитие на образователната инфраструктура, тъй като всеки един лев за децата на Стара Загора е инвестиция в бъдещето“, каза снощи Живко Тодоров. Той обясни, че в момента се въвеждат мерки за енергийна ефективност в Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов“ и Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, на стойност 2.7 млн. лв. Предстоят основни ремонти в ОДЗ №58 „Звездица“, ДГ №1 „Звънче“, ЕГ „Ромен Ролан“, СУ „Железник“, IX ОУ „Веселин Ханчев“ и СУ „Иван Вазов“, на обща стойност 13 млн. лв. Ремонтирани са физкултурните салони в Детска ясла №1 и XIII ОУ „П. Хилендарски“, строителните дейности продължават в ОУ „Георги Райчев“ и СУ „Максим Горки“, на обща стойност 360 хил. лв. „Преди шест години заварихме образователната инфраструктура в отчайващо състояние – нищо не беше пипнато, с изключение на един успешно реализиран проект. Амбицията ни е до края на този мандат да няма нито едно училище, детска градина или ясла, които да не са ремонтирани“, категоричен бе градоначалникът.

Бедечка

На 18 юни 2017 г. бе проведен местен референдум за бъдещето на Бедечка. Гласуваха 22 240 души, от тях с отговор „ДА“ на поставения въпрос отговориха 18 984 души, а с отговор „НЕ“ –  3 130 души. На заседание на ОбС Стара Загора бе взето решение и Общият устройствен план бе променен така, че да гарантира съществуването на Парк „Бедечка“. „Ясни са вече идентификаторите на имотите, които предстои да бъдат прехвърлени от държавата на общината, за което благодаря и на областния управител“, посочи Живко Тодоров. По думите му, те са в близост до сградите на данъчното и новия мол и трябва да послужат за замяна на частните имоти в „Бедечка“.

Стара Загора – европейски град на спорта

„Благодаря на всички, които помагат на спорта в Стара Загора, на спонсорите, на хората, които подкрепят баскетбола, леката атлетика, футбола и другите спортове. През последните години спортът донесе много позитиви на Стара Загора и всеки лев инвестиран в него се връщат многократно, в това число в туризма и културата“, каза кметът. Съвсем заслужено през 2017 г. Стара Загора бе обявен за Европейски град на спорта. Всички мащабни спортни събития, които се случват през последните години, станаха възможни благодарение на подобрената спортна база в града. Само през 2017 г. градът ни бе домакин на над 175 спортни прояви. През годината бе открита нова общинска спортна зала по художествена гимнастика. В нея тренират състезателките от двата спортни клуба – „Берое“ и „Елит“. Стойността на преустройството на залата за борба в зала по художествена гимнастика е на стойност 308 хил. лв. Стара Загора се сдоби и с първа боксова зала в кв. „Три чучура–юг“, до XI-то основно училище „Николай Лилиев“. В спортна зала „Стара Загора“ /ДЗУ/ са монтирани нови професионални баскетболни кошове, сертифицирани от Българската федерация по баскетбол. Извършен е основен ремонт на покрива на залата. Обновено е и баскетболното игрище, което вече отговаря на изискванията за провеждане на срещи от лига Европа. „Най-важното е, че успяхме да напълним спортните зали със съдържание и резултатите не закъсняха. От тази година имаме и елитен волейболен отбор при жените“, обобщи Живко Тодоров. Той съобщи, че през 2018 г. предстои обявяването на конкурс за изграждане на голяма спортна зала в Стара Загора, с участието на архитектурната и строителната камара в града.

Култура

„Първият ни приоритет ще бъде довършване на музей „Литературна Стара Загора“, както и обновяване на концертната зала на Синдикалния дом. През 2017 г. ремонтирахме покривите на Кукления театър и Регионалния исторически музей, открихме и нова зала за балет в операта“, коментира кметът. Продължаваме да надграждаме стойностни събития – кинофестивала „Златната липа“, джазфорума, фолклорния фестивал „Богородична стъпка“, Фестивала на оперното и балетното изкуство и др.

По време на отчета Живко Тодоров благодари за подкрепата, която получава и посочи, че през 2017 г. заслужено Стара Загора спечели приза „Най-добър град за живеене в България“, а наградата е признание за всички старозагорци!

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>