Поредно своеволие в ромския квартал Лозенец

18 септември – понеделник –  поредно начало на кратка работна седмица с летни температури.Гъст задушлив дим откъм Лозенец се тлее над северната и западна част на града, скривайки иначе приятната гледка към зеленото Аязмо.

В репортерската кола на ТВ Загора температурата е 28 градуса, навън над 35. Пристигаме на поредния сигнал за пожар в ромския квартал. Заварваме екипи на пожарната и ….приветливи в кавички жители….

Всяко лято е дежавю за гражданите на областния град. Десетки пожари лумват около квартал Лозенец… днес дървета почти няма… но има сметища… и малки, и големи… Гори всичко …. от хартия и пластмаса, до отровни отпадъци… Ромите псуват и се хилят, пожарникарите гасят…., журналистите снимат.  И така всяка година.

Можем да попитаме много неща, но и ние медиите се снишаваме…Защо има безброй нерегламенитрани сметища и защо нямаме законодетлство, което да налага достойни глоби и наказания за умишлени палежи? Да, глобите ромите няма да платят, но в случаи като този е важен принципът. А колко ли ще струва да се изчистят сметищата? И колко ще трябва на населението на кв. Лозенец отново да ги създадат? И кога ще се запитаме колко ни струва на всички нас – данъкоплатците това своеволие? Дано кратката работна седмица завърши иначе.

 

 

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>