Проф. Марин Добрев е носител на наградата „Стара Загора“

Носител на индивидуалната награда „Стара Загора“ тази година е проф. д-р Марин Добрев, директор на Художествена галерия – Стара Загора. Той е автор на идеята, организатор и изпълнител на уникалното Квадринале на Балканската живопис „Митовете и легендите на моя народ“, превръщащо Стара Загора в мост между културите и посланията, отправени към света и неговото бъдеще.

Наградата му бе връчена от Красимира Чахова, заместник-кмет на Община Стара Загора, по време на церемонията за връчване на наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора”, която започна с „Химн на народните будители“ в изпълнение на „Хор Родина“, в лапидариума на Регионалния исторически музей. В навечерието на 24-ти май обществени и професионални организации, творчески формирования, училища, детски градини, както и граждани на Община Стара Загора, представиха своите мотивирани предложения за връчване на наградата „Стара Загора“, за постигнати високи постижения в духовния живот и в сферата на образованието и науката и наградата „Млада Загора” за постижения на учащи се и завоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси.

Номинирани за индивидуалната награда „Стара Загора в раздел „Култура и изкуство“ бяха още Галина Костова, писателка и художничка и Петя Вънева, балерина от състава на Държавна опера – Стара Загора.

Тази година бяха излъчени два колектива, носители на наградата „Стара Загора“ – трупите на Драматичен театър „Гео Милев“ – за реализацията на творческия проект „Цар последен“ и на Държавния куклен театър – за реализацията на спектакъла „Джелсомино в страната на лъжците“. Заместник-кметът Иванка Сотирова връчи наградата на директора на театъра Ивелин Керанов, а Милена Желева – председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания при ОбС награди директора на ДКТ Дарин Петков.

Специалната награда на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров отиде при Балетната трупа при Държавна опера – Стара Загора за успешния творчески сезон. Председателят на Общински съвет Стара Загора Таньо Брайков връчи наградата на ръководителя на трупата Силвия Томова.

Съюзът на българските художници – Стара Загора получи грамота за активно участие в художествено-творческите прояви в града и в страната.

Педагогическите колективи на ЦДГ № 10 „Светлина“ и на ЦДГ № 24 „Радост“ получиха грамоти за високи постижения в развитието на образователното дело. Директорите на Второ основно училище „П. Р. Славейков“ Милена Желязкова и на ЦДГ № 10 „Светлина“ Йоанна Димитрова получават грамоти за издигане авторитета на институциите и за високи постижения в областта на образованието.

Индивидуалната награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ бе връчена на Цветомир Кирилов – ученик в 9 клас на ЕГ „Р. Ролан“, от Милена Желева. Той е участник в заключителния кръг на 3 национални олимпиади, лауреат на Националната олимпиада по химия и участник в Националната олимпиада по немски език и Националната олимпиада по физика. За наградата бяха номинирани общо 38 ученици от училищата в старозагорска община.

Секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов връчи индивидуалната награда „Млада Загора“, в раздел „Култура и изкуство“, на Симон Павлов от НУМСИ „Хр. Морфова“, завоювал Абсолютна награда /100 от 100 точки/ от XI Международен клавирен конкурс „Крайова – пиано“, Румъния, за отличията му в редица национални и международни конкурси, за неговата активност в културния живот на училището и на град Стара Загора.

За нейни носители бяха предложени още Мариела Пенчева от ОУ „Кирил Христов“, Иван Филев от Второ ОУ „П. Р. Славейков“, Елеонора Желязкова от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, Теодор Тодоров от Шесто ОУ „Св. Никола“, Румен Георгиев, Жоро Япаджиев и Теодор Христов от Школата по малка пластика при Центъра за подкрепа за личностно развитие.

Тази година колективната награда „Млада Загора“ в направление „Култура и изкуство“ не беше присъдена. За нейни носители бяха предложени Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“, Студио „Словесно-изпълнителско изкуство“ при Второ ОУ „П. Р. Славейков“, Фанфарен оркестър и Мажоретен състав при Шесто ОУ „Свети Никола“, Експериментална театрална студия „Тези“ при Център за подкрепа за личностно развитие.

На тържествената церемония присъства и Почетният гражданин на Стара Загора – фолклористът академик Крум Георгиев, който удостои с най-високото си отличие на Министерството на културата – „Златен век“ – огърлие, по повод 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, признание за неговата всеотдайност за запазване на българския дух и традиции.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>