Ще ремонтират покрива на Регионалния исторически музей

Регионалният исторически музей се нуждае от ремонт на покрива. Причината са течове през тази зима. Днес в музея се проведе среща, на която бяха обсъдени възможностите за предстоящите дейности.
На срещата присъстваха освен представители на Общинската администрация в Стара Загора, но и двамата архитекти на проекта за красивата сграда – Петър Киряков и Георги Чернев.
Предстои да стане ясно на каква стойност ще излезе ремонтът, а от музея се надяват той да стартира в началото на лятото.
Щетите от течовете, за радост, са само по сградата. Няма засегнати експонати. В зала 33 на музея следите от водата са близо до ел.инсталацията. Разрешаването на проблема е повече от необходимо. Проверяваме какво е положението и на трето експозиционно ниво.
На четвърто експозиционно ниво още стоят помощните средства, с които служителите на институцията са се опитвали да се справят с водата. Припомняме, Регионалният исторически музей – Стара Загора е Сграда на годината в категория Сгради със специално предназначение.
Модерната сграда на Регионалния исторически музей, която е с форма на пясъчен часовник, кандидатства в конкурса „Сграда на годината“ 2009. Това е първият музей, откриван в България, след 1989 година. Впечатляващата сграда е построена върху главната улица, отвеждаща към Южната порта на античния град Августа Траяна. В градоустройствено отношение комплексът е решен в контекста на цялостното оформяне на централния площад в Стара Загора.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>