Ренета Инджова представи мемоарната си книга в Стара Загора

На 20 април Ренета Инджова представи мемоарната си книга „Philadelphia Regalis: корени и цвят” в Стара Загора. Това е историята на една стогодишна родова идилия и нейното най-свидно Цвете – Ралица (1978-2014), дъщерята на единствената жена премиер на България Ренета Инджова. Заглавието се състои наполовина от латинското название на билката ралица и наполовина от името на града Филаделфия, на чиято почва Цветето – герой и посвещение на този текст, постига пълния си разцвет.

За книгата говори архимандрит Дионисий – канонически избран, уставно утвърден и свещено наречен за Стобийски епископ, който преди точно 15 години е наченал монашеското си житие в Старозагорска епархия. Служил е в нашия град като митрополитски йеродякон през 2002 и 2003 г. и е персонаж, споменаван в книгата.

 

Ралица (1978 – 2014) е дъщерята на Ренета Инджова, а историята за нейното разцъфтяване и корени пръска светлина и топлина по целия спектър на обичта. За благословията да умее да обича родът, тръгнал от арменски бежанци, има природен талант, грижливо култивиран от поколение в поколение като „идилия“ под знака на „жертвата и посвещението“.

 

Книгата излиза от рамките на първоначалния замисъл и по думите на авторката „ …се роди хрониката на моя род. В движението от корените към цветовете му и обратно, сред съдби, събития и животи в повторение търсех да открия генетичния код на една стогодишна семейна идилия. Нейния идеал посвещавам на моя (на)род.“

 

 

Philadelphia Regalis е светла, трепетна, лична, лирична и идилична книга, плод не толкова на едно „напрегнато от знаци и символи съзнание“, колкото на гордостта от всичко, което успява да постигне за 36-те си години на земята една „божествено зададена добродетелност с име на цветето Ралица“.

Книгата на Ренета Инджова „Philadelphia Regalit Корени и цвят“ е знак, че не всичко още е изгубено. Защото, ако стъписано не знаем какво да кажем след прочитането и, или по-важното – вече ни се иска да променим себе си, готови да приемем Пътя към Светлината, значи не само Ренета Инджова, но и дъщеря и Ралица, е имала Мисия – мисията да ни поведе към ХАРАКТЕРА да отстояваме себе си, дори и когато Тук, уж всички „всезнаещи“ казват, че няма смисъл…пише журналистката Веселина Томова.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>