Потвърден е кредитният рейтинг на Община Стара Загора „ВВ+“ със стабилна перспектива

За 12-та поредна година Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс Глобал Рейтингс“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Община Стара Загора. Той остава „ВВ+“ със стабилна перспектива като отразява кредитния рейтинг на Република България. По правило община не може да има по-висок кредитен рейтинг от този на държавата.

Ниската дългова ликвидност, предсказуемите разходи, добрата работа и синхрона между екипите на общинската администрация и Общинския съвет, са сред основните фактори в обосновката на „Стандарт енд Пуърс Глобал Рейтингс“.

„Тази оценка показва, че финансовата политика на Община Стара Загора е добра, което дава основа за стабилна перспектива. Ако си бяхме позволили като други общини неразумни разходи и задлъжнялост заради взети кредити, това щеше да се отрази негативно върху възможностите ни за финансиране на проекти, както и да ни натовари да връщаме парите с големи лихви. Нашата цел винаги е била да работим без да задлъжняваме и без да вдигаме данъци и такси за гражданите на общината“, коментира по този повод кметът Живко Тодоров.

Община Стара Загора е финансово стабилна и ще остане такава в следващите години. В последните години приходите на общината са увеличени, без да се повишават данъци и такси, което позволява повече средства да отиват в полза на хората, а не за администриране. Община Стара Загора няма дългове, с изключение на дългосрочните задължения към инструмента Джесика, по който е релизиран проекта за рекострукция на градския пазар и на покрития плувен басейн.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>