Ако изчезнат пчелите…

На днешния 10 февруари празнуват пчеларите. Неконтролирани пръскания, ниска изкупна цена и кражби са само част от проблемите в бранша. Как оцелява пчеларския бизнес – вижте в следващото видео:

Ако изчезнат пчелите от земята, на човечеството му остават да живее не повече от четири години. Мъдрата мисъл е част от интериора в Музейния кът на пчеларството. Там ще откриете всякакви подробности от зората на занаята. Днес той е на особена почит, защото е Ден на пчеларя. Въпреки че е празник, проблемите си стоят. Сред тях са неконтролируемите пръскания от земеделските производители.
Нямаме много силна национална организация, която да защитава интересите ни, казват пчеларите. В момента има програми за подпомагане на бранша, но субсидии няма.
Това е бизнес, в който няма големи пари. 90% от меда пътува по света, но на много ниска цена.
Кражбите и посегателствата на кошери също тревожат бранша. Един от засегнатите е Иван Динев.
Оказва се, че освен хората… и животните нападат кошерите. Причината – гладът през зимата. Как оцеляватт пчелите през студения сезон?
За днешния празник пчеларите си пожелават преди всичко здраве.
От старозагорското дружество се готвят да почетат подобаващо празника си и се надяват Свети Харалампий да продължи да ги закриля.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>