Ротари клуб Стара Загора с мащабен проект към подрастващи ученици

Ротари клуб Стара Загора стартира проект, който касае деца от предучилищна възраст до 4 клас. Съвместният проект със специалисти от Медицински колеж при Тракийски университет пилотно ще обхване 525 деца от 6-то основно училище.

  Проект, по който ще бъдат изследвани подрастващите за проблеми, свързани с опорно-двигателния им апарат стартира с финансовата подрепа на Ротари клуб – Стара Загора. Това информира на пресконференция председателят на Ротари клуб Стара Загора Евгени Спиров.

Пилотно специалисти от Медицинския колеж при Тракийския университет ще прегледат 525 деца до четвърти клас в основно училище „Свети Никола“, за да установят каква част от тях са с плоско стъпало или вече имат изкривявания на гръбначния стълб.

За целта са закупени 4 специализирани мобилни апарата, при необходимост ще се бъде използван и наличния супермощен апарат за посторален анализ, уточни доц. Илия Колев.

Идеята е да се достигне до всички 9 800 малчугани от тази възрастова група на територията на общината. Хлапетата с проблеми ще бъдат обособени в няколко групи с които ще започнат специални упражнения.

Начинанието е дългосрочно и изисква ангажирането на различни институции. Обездвижването нанася сериозни увреждания на опорно-двигателния апарат сред най-малките, отлагането на лечението е изключително пагубно, категорични са специалистите- физиотерапевти.В Стара Загора се надяват инициативата им да придобие широк отзвук не само в България , по подобие на дълголетната акция на Ротари за ликвидиране на полиемилита /детския паралич/. Тя е продължила десетилетия наред и за финансирането й ротарианците са инвестирали над 1,5 млрд долара.

 

 

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>