Министър Меглена Кунева посети Стара Загора

Пазарът на труда се разминава с пазара на образованието, каза в Стара Загора министърът на образованието Меглена Кунева. Тя участва в среща между представители на бизнеса, местната власт и директори на професионални гимназии.
Според министър Кунева решението на този проблем е да се залага на качеството и да се ограничи масовизацията на висшето образование.
Остарялата материална база е друг проблем в образованието. По думите й чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ професионалните гимназии могат да кандидатстват за средства. Три гимназии от Старозагорска област вече са кандидатствали.
Около 20 000 средношколци ще бъдат обхванати в системата на дуалното образование до 2023 година, съобщи още Кунева.
Има сериозен интерес към 700 стипендии, които осигурява Международният ромски фонд за ученици, информира още министърът. Средният успех на кандидатите е 5.00, показва статистиката на министерството, което е партньор на пилотния проект и се ангажира само с преподавателите. Подобни проекти досега са реализирани в Унгария, Словакия, Чехия, а сега стартират и в Македония и Сърбия, посочи министър Кунева.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>