Кметът обеща маса за тренировки на състезателите по канадска борба от клуб „Августа“ в Стара Загора

Ангелина Кръстева, председател на Териториалната асоциация на сляпо-глухите и на Обединения спортен клуб „Августа“, посвети на синовете си и на кмета на Стара Загора Живко Тодоров двата си златни медала от Световното първенство по канадска борба за хора с увреждания, което се проведе в Благоевград в началото на октомври. Тя успя да се наложи над 4-ма съперници в кат. до 60 кг. Българските състезатели са завоювали общо 33 медала, разказа Кръстева.

На свой ред кметът обеща подкрепа за клуба и специална маса за тренировки на състезателите от „Августа“, на днешната си среща с тях. В нея участваха още ресорният зам.-кмет Красимира Чахова и състезателката от клуба Донка Йовчева, която се класира шеста на дясна ръка при ветераните, в съревнование с бивши световни и европейски шампионки.

В Световното по канадска борба са участвали общо над 1300 състезатели от 63 държави. В клуб „Августа“ развиват канадска борба от 4 години и имат немалко успехи в редица спортове като лека атлетика, спортно ходене, табла и шахмат, разказаха гостите.

Ангелина Кръстева връчи благодарствен адрес на кмета с думите: „Щастлива съм, че успяхме да донесем в Стара Загора първите златни медали от Световно първенство в канадската борба. Спечелихме и Златната купа. България за пореден път доказа, че е най-силна страна в този спорт в света.“ Тя е печелила много държавни и европейски титли. При двубоите разчита най-вече на психиката си, на женската си воля и на трето място на силата. „Готвим се в къщи, нямаме необходимата специална маса за подготовка, чията цена втора ръка е около 1000 лв., а тренировките ни са на състезанията“, уточни световната шампионка.

„Ангелина е прекрасен състезател и много добър човек, познаваме се от години. Мисля, че заедно можем да направим много за спорта и за хората с увреждания да се чувстват пълноценни граждани. Ние сме до вас и ви подкрепяме“, каза Живко Тодоров.

„Кметът ни е на световно ниво, ако има първенство за кметове, ще бъде шампион“, подчерта Ангелина Кръстева. Следващото ѝ участие е на Държавното първенство през 2017 година.

Ангелина Кръстева е с остатъчно зрение, заради пигментна дегенерация на ретината. Заболяването е наследствено и се е проявило след 26-та ѝ година. Живее в близкото до Стара Загора село Богомилово.

Кметът обеща маса за тренировки на състезателите по канадска борба от клуб „Августа“ в Стара Загора

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>