Разкриха поредна антична мозайка в центъра на Стара Загора

Разкриха поредна антична мозайка в центъра на Стара Загора. Тя е с впечатляващи размери от близо 60 кв м е украсявала в началото на ІV век основното помещение в аристократичен дом в центъра на античния град Августа Траяна.

Още любопитни факти от Мария Камишева, археолог от Регионален исторически музей.

На артефакта, голяма част от който е разрушен в далечното минало, попадна археологът от историческия музей на Стара Загора Мария Камишева в хода на спасителни разкопки по трасето на улица „Руски“.

Мозайката е изпълнена с цветни мозаечни късчета, в централната й част е имало медалион, най-вероятно с изображение на езическо божество.

Новооткритата мозайка се родее с уникалното изображение на Дионисиевото шествие, намерено през 2011 г. от Камишева и колегата Димитър Янков на улица „Иречек“ 38 в Града на липите.

Според Мария Камишева двете мозайки са редени по едно и също време. И двете са красяли подовете на богати жилища, намиращи се в рамките на крепостните стени.

Тепърва ще се решава съдбата на новооткрития артефакт, най-вероятно той ще бъде изваден от мястото и прибран в склад, за да бъде възстановен при намиране на финансиране.

По подобен начин бе възстановена и мозайката Дионисиевото шествие, осигурени по договор на музея с Американския научен център.

От две години реставрираната мозайка украсява античното ниво на музея

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>