Прилепи забавят саниране на блок

Това е блокът на улица.“Генерал Гурко“ №100, в който започнаха дейности по саниране съгласно националната програма. Преди дни обаче природозащитници сигнализираха, че в блока има защитени видове.

За опазване на защитени видове, които към момента са в размножителен период, РИОСВ издаде предписание до общината Стара Загора за временно ограничение на дейността по саниране на последните два етажа и таванското помещение, до приключването на периода на размножаване – 15 август.

С издаденото предписание не се преустановява санирането, променя се последователността на извършваните дейности, с което се запазват и сроковете на изпълнение, уточняват от РИОСВ.
Строителите се надяват промяната в дейностите да не доведе до сериозни проблеми.
В същото време недоволни от ситуацията най-вече се оказват жителите на блока.
Как природозащитниците изчислиха колко защитени видове обитават жилищния блок?
Обитателите всъщост са полезни, категорични са от „Зелени Балкани“.
Сред недоволните жители е и Жаклин Петкова.
От „Зелени Балкани“ предлагат компромисен вариант – да поставят къщички за прилепите.
Жителите на блока обаче не са съгласни.
От Община Стара Загора са категорични: съобразяват се с предписанието на екоинспекцията. От „Зелени Балкани“ смятат, че има пропуски в националната програма, ътй като не е съобразена с наличието на защитени видове, а природозащитниците са алармира за това преди месеци.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>