Летни вечери на Античния форум – 6 – 29 юли

 

От 6 до 29 юли Античният форум „Августа Траяна” в Стара Загора ще се превърне отново в лятна музикална сцена под звездите. В рамките на близо месец старозагорци и гостите на „града на липите“ ще имат възможността да се насладят на разнообразни музикални и танцови събития. Организатор и домакин на „Летните музикални вечери“ е Държавна опера-Стара Загора с подкрепата на Община Стара Загора. Официалното откриване е на 6 юли със спектакъла на една от най-популярните и обичани вердиеви опери „Травиата“ под диригентството на Маестро Иван Кожухаров. На 8 юли любителите на италианското белканто ще се срещнат с изкуството на звездите на Миланската скала Алиса Зиновиева, Соня Фортунато, Марио Маланини и Кармело Карузо в „Гран Гала Опера“ с участието на оркестъра на Старозагорската опера. Диригент Маестро Марчело Рота. А следващата вечер ще припомни на меломаните за славата на българските баси с концерт на трима от достойните последователи на голямата българска басова традиция Александър Марулев, Ивайло Джуров, Пламен Кумпиков. Ще бъде представен и документалния филм „Либера ме“ на БНТ с автор д-р Магдалена Манолова, посветен на световния бас Николай Гяуров.

„Кино Класик Саундтракс“ е специалното предложение на Старозагорската опера за почитателите на филмовата музика. Класическа музика, превърнала се в незабравими мелодии към филми ще прозвучи в изпълнение на Оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на младия диригент-виенски възпитаник Димитър Косев. Режисьор на атрактивния концерт с мултимедийни илюстрации е Славчо Николов. Солистите и балетът на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ заедно с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора ще представят на 15 юли забавен и бляскав концерт-спектакъл със закачливото заглавие „Кикот“. Ще дирижира Димитър Косев. На 20 юли старозагорци ще видят супер продукцията на операта „Набуко“, с която Държавна опера-Стара Загора заедно с Бургаската опера ще гостува в Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ на хълма „Царевец“ във Велико Търново. Няма да бъдат разочаровани и почитателите на класическото балетно изкуство – най-новият приказен спектакъл на балетната трупа на Старозагорската опера „Пепеляшка“ ще оживее на открито на 27 юли. На 29 юли гореща латино – програма ще завладее Античния форум –  Калин Вельов & Tumbaito ще разкажат своите симфонични приказки в съпровод на Оркестъра на Държавна опера-Стара Загора.

Всички спектакли и концерти са с начален час 21.00, с изключение на „Гран Гала Опера“ – концертът започва в 20.30 часа.

 

В първия Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“-2016 под егидата на Община Велико Търново Държавна опера-Стара Загора, съвместно с Бургаската опера ще представи две мега продукции на оперите „Набуко“ от Джузепе Верди /на 23 юли, от 21.00 часа/ и „Кармен“ от Жорж Бизе /на 27 август, 21.00 часа/ на откритата сцена на историческия хълм „Царевец“. Директорите на двата оперни театъра Огнян Драганов и Александър Текелиев единодушно решават да обединят усилията си, за да могат специално подготвените супер продукции да бъдат представени грандиозно и блестящо в автентичната атмосфера на безспорния за България исторически символ – крепостта „Царевец“. Великолепни солистични състави ще бъдат привлекателното „лице“ на спектаклите и истински подарък за зрителите, които ще изберат да попаднат под въздействието на магията на историческото място и на оперното изкуство.

 

През август Старозагорската опера ще гостува за първи път на Международния музикален фестивал „Моцартови празници“ в Правец с един от най-ярките спектакли от  националния оперен афиш, избран от организаторите на фестивала – операта „Лучия ди Ламермур” от  Доницети на Старозагорската опера. Спектакълът ще бъде представен на площада пред Община Правец на 20 август от 20.30 часа с участието на съзвездие от млади оперни изпълнители, хора и оркестъра на Старозагорската опера. Ще дирижира аржентинският диригент Марио де Росе.

 

Летни вечери на Античния форум – 6 – 29 юли

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>