Шофьорът, прегазил жена: „Очаквах по-малка присъда“

Шест години и 8 месеца затвор получи шофьора, прегазил жена на пешеходна пътека и ранил сестра й. Делото се гледа в условията на съкратено съдебно следствие. Присъдата подлежи на обжалване, а подсъдимият заяви пред Телевизия Загора, че е очаквал по-малко наказание. Следват подробностите.

Тежкият инцидент стана на 11 февруари сутринта. Ангел Донев удря с лекия си автомобил двете сестри, които пресичат по пешеходната пътека , близо до Автогарата. Така причинява по непредпазливост смъртта на Недка Желязкова и увреждания на сестра й – Пенка,който и към момента е на легло. Шофьорът бяга от местопроизшествието.
Според авто-техническата експертиза , той не е направил дори опит да спре, не е намалил скоростта. Нямало е пречка да спре преди удара.
Пред съда днес Донев обясни, че е било тъмно и не е видял жените, както и че не е знаел, че там има пешеходна пътека. Делото се гледа в условията на съкратено съдебно следствие, при което посъдсъдимият признава обстоятелствата и фактите в обвинителния акт, не се събират други доказателства, а наказанието се редуцира с 1/3.
Прокуратурата поиска 12 години затвор, защитата на пострадалите 13, а самият Донев – минимално наказание, като изрази съжаление за случилото се.
Прокуратурата определи дееца с висока степен на обществена опасност, той е избягал от местопроизшествието и е направил опит със свои близки да заличи следите по автмобила. В дните, когато е издирван, Донев е отишъл в КАТ да подаде заявление за преиздаване на шофьорската му книжка, тъй като е била невалидна. Имал е редица нарушения.
В залата като смекчаващи вината обстоятелства бяха посочени чисто съдебно минало и здравословни проблеми. Стана ясно ,че Донев има 78% инвалидност, и пареза на лявата ръка.
Съдът определи наказание с редукцията от шест години и 8 месеца „лишаване от свобода“. Пред Телевизия Загора Донев, който до задържането е работел като охрана на централния пазар каза, че е очаквал по-малка присъда.
Служеният защитник обясни, че ще говори с Донев и тогава ще се реши дали ще обжалват присъдата пред Пловдивския апелативен съд. Близките на загиналата жена не коментираха.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>