Премиера на балета „Пепеляшка” на 20 май

На 20 май, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора Балетната трупа на театъра ще представи своята най-нова продукция „Пепеляшка” по музика на Сергей Прокофиев. Последната класическа постановка от афиша на Балета на Държавна опера-Стара Загора е на балетния спектакъл „Мечти“ с хореография на Алида Бонева.

Режисурата и постановката на „Пепеляшка“ на сцената на Операта е на Алида Бонева. Сценографията и костюмите са на Теодора Джамбазова и това е неин първи самостоятелен проект. Мултимедията е на Радостин Димитров и Пламен Асенов, музикална обработка – Александър Тумангелов. В ролята на Пепеляшка зрителите ще видят Кремена Костова.

За премиерата на „Пепеляшка“ в шивашко ателие на Операта са ушити 58 костюми. Приказката “Пепеляшка” от Шарл Перо е една от най-използваните творби за музикално-сценични произведения. По нея са създадени опери от Росини, Масне, Волф-Ферари, Найден Геров. Не са малко и балетните шедьоври, създадени по този приказен сюжет. На първите представления в ролята на Пепеляшка танцуват Олга Лепешинская и Галина Уланова. Дмитрий Шостакович приветства появата на балета с думите: “Пепеляшка” продължава и развива достойно славните традиции на руското балетно изкуство”.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>