Повече болни деца от варицела

Повече случаи на варицела регистрират от РЗИ през последната седмица. Само за преходните 7 дни са регистрирани 71 случая. Увеличението на случаите е основно за град Стара Загора, а заболелите са деца посещаващи детски заведения. Заболяемостта от Варицела се характеризира с цикличност на епидемичния процес и поради липса на имунизация, почти всички неболедували контактни се разболяват. Подобна заболяемост обаче не е необичайна, казват експертите.

Варицелата е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира със специфичен обрив по кожата и лигавиците, придружен с остър сърбеж и висока температура.
Засяга най-често децата между 3 и 9 годишна възраст, но е възможно заболяване при по-малки деца (дори кърмачета), както и при възрастни. Особено висока е заболеваемостта от варицела през зимните месеци.

Заради по-високата заболеваемост през миналата седнмица РЗИ контролира спазването на противоепидемичните мерки, а именно: да не се допускат болни деца по групите в детските градини, изолация на засегната група чрез ползване на отделен вход и да не се допуска смесването им с останалите деца от другите деца, влажно забърсване и проветряване на помещенията.

Предаването от болен на здрав човек се осъществява най-често по въздушно-капков път. Болните са заразни от 2-3 дни преди появата на обрива до преминаването и на последната “ пъпка в коричка “. т.е с появата на характерните корички, болният престава да бъде заразен.

Продължителността на заболяването е 7 – 10 дни. Човек се разболява само веднъж в живота си от варицела. След преболедуване се създава пожизнен имунитет.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>