Отмениха присъдата за влаковата катастрофа

Делото за влаковата катастрофа край Калояновец ще се гледа отново в Окръжния съд в Стара Загора от друг съдебен състав. Такова е решението на Пловдивския апелативен съд от 3 май. То е окончателно и отменя изцяло наложената присъда от Окръжния съд на 16 февруари.

Христо Тиляшев бе признат за виновен в това, че на 12 юли 2014 година в района, западно от жп гара Калояновец при управление на бърз влак като помощник – машинист нарушл правилата за движение, в резултат на което причинил по непредпазливост смъртта на Венко Тодоров и телесни повреди на четири лица. От съда в Стара Загора той получи присъда от 8 години и половина затвор и бе лишен от правото да упражнява професията си за срок от 11 години и половина. Освен това трябва да заплати обезщетения за имуществени вреди на БДЖ и Национална компания Железопътна инфраструктура за над 1, 4 милиона лева.
Тиляшев обжалва пред по-горната инстанция. Според пловдивските магистрати обаче липсва оценка на доказателствения материал. Разпитани са 36 свидетели и са четени показания на 13 свидетели. Никъде в мотивите не са коментирани събраните сведения от свидетелските показания и съответно не са съпоставяни с другите доказателства. Съдът не е обсъдил данните от експертизите – са час от мотивите на съда в Пловдив да върне делото за ново разглеждане.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>