Българо-швейцарският проект за дуално образование ДОМИНО ще има специално представяне на Областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране, която се организира в Стара Загора на 26 април. Въвеждането на дуално обучение в професионални гимназии от Старозагорска област с помощта на ДОМИНО ще е един от акцентите на Панорамата.

За първа година в Панорамата ще участват водещи фирми в Стара Загора, готови да сътрудничат на професионалното образование. Участниците в изложението са общо 33 – 21 училища, четири колежа и представители на работодателите.

Общо 81 ученици в две професионални гимназии в София и Казанлък се обучават в рамките на ДОМИНО от септември 2015 по две специалности: „техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти“ и „техник за машини и системи с цифрово програмно управление“. С проекта са ангажирани и 5 фирми от тези сфери, в които учениците ще имат практики и реална работа срещу заплащане по трудов договор.

Расте броят на училищата и компаниите, които имат интерес към дуалното образование по швейцарски образец. През новата учебна година в ДОМИНО ще бъдат включени и три нови професии – електротехник, техник по газови системи и готвач, към които интерес имат няколко предприятия от Старозагорска област. „ През новата учебна година очакваме към проекта да се присъединят най-малко 12 училища, включително и от Стара Загора, както и над 20 компании от цялата страна“, обяснява ръководителят на проекта Петя Евтимова.

„През януари проектът бе представен пред бизнеса в Стара Загора и интересът на местния бизнес към ДОМИНО е сериозен. Надяваме се, че ще се получи добро сътрудничество с професионалните училища в областта“.

Проектът ДОМИНО се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата му стойност е 3 530 000 швейцарски франка, съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката е 15 процента.

Проектът ДОМИНО на Панорамата на професионалното образование в Стара Загора

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>