Подписаха договора за дарение, изграждат Културен център

На официална церемония в зала „Славейков“ в Община Стара Загора бе подписан договор за дарение на имот в центъра на града. Дарителката – Мария Жекова предостави на Общината имот на стойност над 1 милион лева. Решението за дарението бе подкрепено с 45 гласа „за“ от общинските съветници в края на февруари. На церемонията днес заместник-кметът Красимира Чахова благодари за дарителския жест.

Радвам се, че мога да оставя на старозагорци сграда, която да се превърне в духовен център за талантливите ни деца, каза развълнуваната дарителка.
Мария Жекова получи почетния знак на града и грамота.

Дарителката е сестра на покойния проф. Петър Жеков, автор на химна на Стара Загора, виден общественик, композитор, писател и учен генетик, носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“.
Имотът е масивна сграда, която по волята на дарителката ще бъде превърната в културен център за талантливите деца на града. Той трябва да съдържа зала за концертни изпълнения (камерна зала), както и да бъде дом на детски хор, който да изпълнява църковни песнопения. Името на творческата институция ще носи името на проф. Петър Жеков.
По време на церемонията прозвучаха две песни, „Чуй“ и „Душата ми плаче за сняг“ , в изпълнение на Денис Иванов и Полина Влахова, както и източноправославни песнопения на октет „Св. Йоан Дамаскин“, с диригент Стефка Минкова, чийто композитор е проф. Жеков.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>