25 творби на Димитър Гюдженов в изложба

Изложба, посветена на 125-а годишнина от рождението на Димитър Гюдженов бе открита днес в Художествената галерия. Творецът е роден на 26 януари 1891 година в Стара Загора. Син е на известния иконописец и първи старозагорски сценограф Атанас Гюдженов. Превръща се в една от най-значимите фигури в българската живопис. Творбите му бързо влизат в страниците на учебници, календари, списания , научни пособия и други.

В експозицията са включени 25 живописни творби на художника от фондовете на Художествените галерии в Стара Загора, Пловдив, Бургас, София, Сливен, Разград, Пазарджик, Габрово, Националната галерия, Регионалния исторически музей в Пазарджик и Музей „Литературна Стара Загора”.
Стотиците произведения на художника представляват вълнуваща образна панорама на 13- вековна България. В нея победи и царе, епохи на строителство и духовен разцвет, робство и въстания, митове, обреди и бит, величие и страдание се редуват като фрагменти от голямата мозайка на народната памет. Близо девет десетилетия картините на Гюдженов оформят визуалната представа на поколения българи за историята на нашия народ. От “Кубрат и синовете му“ през “Цар Симеон Велики“ до “Ботевата чета слиза на българския бряг“.
Димитър Гюдженов е награждаван с множество български и чуждестранни отличия.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>