Строги мерки заради болест по животните

Областният управител инж. Георги Ранов свика днес заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с появили се огнища на болестта заразен нодуларен дерматит в област Стара Загора. Заболяването е вирусно и засяга едрите преживни животни. Предава се изключително лесно.

Преносители могат да бъдат хора, птици, други животни. Инкубационният период продължава от 14 до 20 дни. Не се предава на хората, но болните животни не могат да бъдат излекувани. Затова те и тези, които са били в контакт с тях, биват убивани и след това загробвани на място.

Във връзка с ограничаване на разпространението на опасната болест по преживните животни Областната епизоотична комисия предприе няколко мерки. Засилва се контролът на движението на животни. Забранява се превозването на животни, освен когато е с цел бързото им придвижване до кланица. Забраняват се пазарите и изложенията на животни. Кметовете на общини и населени места ще бъдат информирани за заболяването и от тях ще бъде поискано пълно съдействие при констатиране на нодуларен дерматит в техния район. Ще бъдат свикани общинските епизоотични комисии във всички общини от областта.

Засега в Старозагорска област са избити 30 животни, при които чрез лабораторни изследвания е установено заболяването.

Строги мерки заради болест по животните

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>