Как се прави пеещ хляб?
Дни преди Великден пекарните са в трескава подготовка за изработката на курабии и козунаци. Въпреки вкусните изкушения за празника обаче на трапезата без хляб не може. Къде в Стара Загора хлябът пее и как се пече – разказват Светла Тенева и Жоро Нанов.
„Добре дошли във фурната на майстор Калин да си хапнете от господарските кефове“. Така пише отвън, а отвътре хлябът пее …
Пеещият хляб се пече по специален начин – на табан.
След малко става готов и белият хляб с нахут. Изглежда и ухае страхотно.
Тук приготвят различни видове – и традиционни, и не толкова.
За да заухае толкова приятно обаче си има тънкости. Прибавя се задължително и щипка любов.
Хлъбят започва да се превръща в професия за Калин още когато е на 15. И така вече почти 24 години.
Освен различните хлебни изделия, тук се предлагат и вкусни сладкиши. Само след броени дни ще замирише и на великденски козунаци и курабии.
Занаятът на Калин не е лесен. За хората като него има редица изисквания, но според младия предприемач държавата трябва да помисли и за облекчения.