„СВАТБАТА НА ФИГАРО” – отново на 6 април на сцената на Операта

„СВАТБАТА НА ФИГАРО” – отново на 6 април на сцената на Операта

Съвсем няма да е същото, както на нито един от предишните спектакли от премиерата на операта на 23 януари-досега. Защото: в ролята на Граф Алмавива ще видите режисьора и костюмограф на спектакъла Денис Иванов. Защото:  Графиня Алмавива ще е очарователната Светлана Иванова-гост, солист на Пловдивска опера.  В „обичайните заподозрени“ от творческия екип влизат още солистите: Иван Кабамитов /Фигаро/, Яница Нешева /Розина/, Гергана Русекова /Марчелина/, Нели Нечева /Керубино/. Диригент е младият и талантлив виенски възпитаник Димитър Косев.

Светлана Иванова е българска оперна певица, сопран. Тя е родена е в гр. Русе, където завършва НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ със специалност „Класическо пеене“. Обучението си продължава в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, гр. София със специалност „Класическо пеене“ . Младата оперна изпълнителка е солист на Държавна Опера – Пловдив, където участва в оперите „Дон Карлос“, „Макбет“, „Селска чест“, „Любовен еликсир“, „Набуко“; опера за деца „Хензел и Гретел“, “Вълкът и седемте козлета“, редица концерти. През сезон 2015/ 2016г. ще има дебюти в „Хофманови разкази“, Ж.Офенбах и „Прилепът“, Й.Щраус; участвала е в постановки на Държавна Опера – Русе и Държавна Опера – Стара Загора. Светлана Иванова е лауреат на VII. Европейски младежки конкурс „Короната на Търновград“: втора награда и специална награда за изпълнение на българско произведение. Операта „Рита“, Доницети е нейният дипломен спектакъл.

Режисьорът, сценограф и костюмограф  Денис Иванов е роден в Стара Загора. През 2013г. завършва магистратура в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София със специалност класическо пеене, а през 2015 г. – със специалност „Музикално-сценична режисура“. Дебютира в родния си град Стара Загора в премиерния за България спектакъл  на операта „Пощальонът от Лонжюмо“ .

„…Иска се сериозна, задълбочена и дълга подготовка за направата на едно такова заглавие – с толкова много и дълги речитативи, безкрайни и трудни интонационно и технически ансамбли – заявка за сериозен артистичен и оркестров състав, абсолютно необходими в тяхната сила за достойна интерпретация на изтънчения и недостъпен за всеки, музикантски стил на Моцарт. Именно поради такива съображение се роди и проекта „Опера в куфар”, предназначен за привличането на широк кръг зрители. Формат, в който се проследява цялото драматургично и музикално действие на операта, като са избегнати речитативите и финалите на първите три действия. Такъв формат е достъпен за много повече изпълнители и много повече публика, защото той съдържа най-мелодичните и любими арии и дуети и най-популярни сцени.

Фактът, че „Сватбата на Фигаро” е преди всичко комедия, задължава режисьора да разшири спектъра си на полезрение, да мисли в различни и нови аспекти. Комедията като жанр е неизчерпаема – тя, направена с вкус и добро чувство за хумор е неконстантна. Всичко това блика и в музиката на Моцарт – радост, чиста детинска радост и смях „от сърце”.  Лоренцо да Понте е написал едно гениално либрето, което задължава индивидуално отношение, т.е. абсолютно личностно разглеждане на образите, тяхното експозиране и развитие и най-вече наличието на конкретен режисьорски почерк, който да открои качествата и бисерите на либретото, а не да ги завоалира и да ги остави незабелязани…   Един ден…Един безумен ден, на една безумна веранда, пълна с безумни хора…“

Заповядайте на лъчезарния спектакъл на Държавна опера-Стара Загора „Сватбата на Фигаро“!

 

Държавна опера-Стара Загора

„СВАТБАТА НА ФИГАРО” – отново на 6 април на сцената на Операта

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>