Дискусия за „Бедечка“

Около 30 милиона лева ще струва отчуждаването на имоти в „Бедечка“ , за да остане теренът парк. Сумата е непосилна за Община Стара Загора, каза на среща с граждани кметът Живко Тодоров. Заради напрежение сред обществеността по казуса „Бедечка“ кметът покани представители на фейсбук групите на дискусия. Присъстваха и общински съветници, собственици, природозащитници. В началото на срещата кметът припомни хронологията още от 2003 година.

През 2011 година се взема решение за Нов общ устройствен план, който предвиджа застрояване на квартал „Бедечка“. Общината не разполага със средствата за отчуждаване на 305 дка, каза още Тодоров.
Постъпи предложение от Жоро Хаджиев за ревизия на процедурите до момента, но представителят на собствениците на имоти Димитър Димитров обяви, че това не е нужно, тъй като са водени редица дела, има становище и на прокуратурата, която не е открила нарушение.
Мирослава Славова се обяви за запазване на парка и попита колко ще струва здравето на хората. Ето още мнения.
Ландшафтен архитект Дянков припомни, че в „Бедечка“ има ценна растителност.

По инициатива на бившия общински съветник Тихомир Томов бе извършена паспортизация на растителността. Може ли да се стигне до мораториум върху строителството?
На срещата стана ясно, че нов парк в района на „Бедечка“ може да се изгради върху земята, която собствениците на реституирани имоти са дарили.
Територията от 100 дка е частна общинска собственост и за проектирането на парка ще бъде организиран конкурс.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>