На 5 февруари 2016г. от 18.00 часа в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще се открие ретроспективна изложба на художника КАРЛ ЙОРДАНОВ /1905-1976/, гостуваща от Художествена галерия „Димитър Добрович“, Сливен.

Карл Йорданов е роден през 1905г. в София. През 1927г. завършва Художествената академия. Десетилетието между 1928 и 1937г. участва в работата на екипи по почистване и укрепване на средновековни стенописи. Творческата дейност на Карл Йорданов се утвърждава в областта на живописта и графиката, в църковната фрескова живопис и реставрацията. Като живописец и график участва в  множество изложби в страната и чужбина. С неговата специализирана дейност са свързани реставрациите на редица от най-значимите паметници на културата, сред които Казанлъшката тракийска гробница, Боянската църква и др.. Умира през 1976г. в Пловдив.

В настоящата изложба са включени 48 произведения на художника. Част от тях представят живописни творби от любимите му жанрове – пейзаж и портрет, а графичните листи, от различни периоди на творчеството му, разкриват уменията му в областта на офорта, акватинтата, мецотинтото и т.н.

Откриват ретроспективна изложба на Карл Йорданов в Художествената галерия

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>