Паметникът в с. Зетьово се нуждае от ремонт

Да се ремонтира паметникът на загиналите български войници в центъра на с. Зетьово – това предложение гласува днес Областната комисия за „Военни паметници“ в Стара Загора. Паметникът е построен през 60-те години на миналия век от арх. Динко Динев и не е реставриран до сега. Председателят на Съюза на офицерите и сержантите от резерва Стефан Пенев представи своите аргументи, касаещи ремонта.

Законодателната процедура за реставрацията на паметници минава през няколко етапа. На първо място тя трябва да се гласува от инициативния комитет. На днешното заседание идеята за ремонт на паметника се прие с мнозинство. Всички 12 членове гласуваха ЗА. Предстои изпращане на проекта за одобрение до Министерството на отбрана. Необходимата сума е 12 609 лв. Областният управител пое ангажимент да изпрати проектоплана още утре, като според него в 10 дневен срок би трябвало има категоричен отговор от министър Николай Ненчев.

Жителите на с. Зетьово изпращат и писмо – искане за осигуряване на военно оръдие, излязло от употреба, което да бъде поставено до паметника на войните след евентуалната реставрацията. Инициативата за ремонт на войнишки паметници в страната и в частност Старозагорска област бе започната още през 2012 година, по повод отбелязването на 100-годишнината от Балканската война. Десетки военни паметници бяха ремонтирани в областта.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>