Отпаднали от списъците чакат за помощи

В първия ден от раздаване на хранителни продукти в пункта на БЧК в Стара Загора попадаме на недоволни от това, че не присъстват в списъците и така няма да вземат от помощите.Таня Георгиева бе една от тези, дошли в първия ден от раздаване на продуктите. Питаме я защо е ядосана.
Към 11 часа пред пункта масово се звъни на посочен на видно място телефон за връзка с дирекция „Социално подпомагане“ с въпроса кой защо няма право да си тръгне с пакетите. В същото време шофьорите чакат в колите, за да натоварят продуктите.
До този момент около 20 душивече са получили от помощите, а още толкова са върнати. Сред тях е и тази недоволна майка.
Разбираме, че от списъците са отпаднали майките, които са получили целева помощ за първокласник и майки на деца с увреждания.
По данни на дирекция „Социално подпомагане“ право на помощ в Стара Загора имат 1500 души. Освен хората, подпомагани с целева помощ за отопление през миналия отоплителен сезон (2014-2015 г.),новото е, че право на помощи имат и лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии от 2012 г. до сега. Имаше хора, които си тръгнаха с пакетите. Без помощите обаче си отиде и Галя, която при подаването на личната си карта се оказа, че не е в списъка, подаден от социалните.
И при други случаи в първите дни има хора, които смятат, че трябва да получат помощите, но всъщност не е така, сочат наблюденията на Българския червен кръст.
Раздаването на индивидуални пакети с хранителни продукти е в изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица .Раздаването се извършва от служители и доброволци на Българския Червен кръст в обособените за целта 311 пункта в цялата страна, като всеки правоимащ получава хранителните продукти срещу подпис и документ за самоличност.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>