Започна конференция за езика на омразата

В Международния младежки център в Стара Загора днес започна двудневна Международна конференция под наслов „Кампанията „Език без омраза“ – инструмент за борба срещу нетолерантността“. Кампанията e инициирана и се ръководи от Съвета на Европа. Гост на събитието бе посланика на Норвегия Гюру Катарина Викьор.

В Международния младежки център в Стара Загора започна двудневна Международна конференция под наслов „Кампанията „Език без омраза“ – инструмент за борба срещу нетолерантността“. Кампанията e инициирана и се ръководи от Съвета на Европа и включва национални кампании в държавите-членки.
Целта на кампанията е да ограничи езика на омразата и да предотврати расизма и дискриминацията във всичките им форми.
В конференцията участва посланикът на Кралство Норвегия Гюру Катарина Викьор.
По думите на посланика, Норвегия е от държавите, които имат опит с борбата с езика и престъпленията на омразата. Дипломатът определи като отворен дебата за това как да интегрираме идващите в Европа хора от други държави, да ограничим езика на омразата и как да представяме европейските ценности пред тях.
Гости на събитието са Денис Дурмис – експерт към Съвета на Европа, Лора Любенова – член на борда на Европейски младежки Форум, представители на Министерството на младежта и спорта. Партньор на форума е сдружение „Свят без граници“.
Участници в конференцията са и представители на младежките центрове в Пловдив, Враца и Добрич, както и доброволци към Ресурсния център – Стара Загора от Германия, Испания, Латвия и Армения. Утре ще се проведе работа по групи за формулиране на препоръки и предложения относно провеждането на бъдещи политики, свързани с кампанията на местно и национално ниво.

 

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>