Избраха комисиите в ОбС, кой в коя е?

Единадесет ще са Постоянните комисии при Общинския съвет в Стара Загора през мандат 2015 – 2019 г. Това решиха днес старейшините на свое заседание. По време на сесията бе гласувана числеността на комисиите, както и кои ще са председателите и заместник-председателите. Сред най-обсъжданите комисии бе тази по здравеопазване и за борба с корупцията и предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Вижте още по темата.

В началото на заседанието клетва положи новоизбраният кмет на село Братя Кунчеви Георги Георгиев. Председателят на Общинския съвет Емил Христов обясни, че са постъпили две решения за образуване на две групи – на съветниците от ГЕРБ с председател Николай Диков, и на тези от БСП -Лява България – Валентина Бонева.
Първата комисия, която гласуваха съветниците бе тази по законност и обществен ред. Тя е с 9-членен състав, за председател бе избран адвокат Таньо Брайков от ГЕРБ, а за зам.председател Даниела Лекина от БСП – Лява България за Стара Загора, също юрист. По време на заседанието имаше дебати за наименованията на комисиите, гласуването на съставите им не предизвика сериозни дискусии. Те са общо 11-сет. Една от най-горещо обсъжданите комисии бе тази по здравеопазване, тъй като в Общинския съвет има само един лекар. Именно той я оглави. Това е д-р Тунджай Йозтюрк от ДПС, който е специалист по очни болести, за заместник-председател бе избран Мирослав Чобанов от ГЕРБ. Членове на здравната комисия са Дарина Гайдарова, Анелия Асенова, Иван Велев – от ГЕРБ , Даниела Лекина от БСП и Янко Янков от „Истината за Стара Загора“
Гореща се оказа темата и за комисията за борба с корупцията и предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Обсъждаше се дали да я има и как да се нарича.
В крайна сметка съветниците избраха за председател на комисията Гергана Микова от НФСБ, а за нейн заместник – Недялко Ангелов от Българска социалдемократическа партия. В комисията влизат съветниците от ГЕРБ Димо Димитров, Добрин Янков и Кремена Мандаджиева, от БСП – Даниела Лекина и Кольо Димов, от Реформаторски блок – Николай Овчаров и от местна коалиция „Истината за Стара Загора“- Ивета Лазарова.
Съветниците подкрепиха и предложението заплатата на председателя на ощинския съвте да е 90% от месечното възнаграждение на кмета на Общината. Следващото заседание на старозагорските общински съветници ще е в края на месеца.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>