Реформаторите ще обжалват пред АС изборите за ОбС-Стара Загора

Жалба до Административния съд подготвят от Реформаторския блок, в която ще настояват да бъдат обявени за недействителни изборните резултати за Общински съвет, ще поискат и ръчно преброяване. Това обявиха пред журналисти общински лидери на партии от коалиция Реформаторски блок. Никой няма да подава оставка, нито пожелаха да коментират ще бъде ли отстранен от групата общински съветници Юсни Ибрям.

Жалба до Административния съд подготвят от Реформаторския блок, в която ще настояват да бъдат обявени за недействителни изборните резултати за Общински съвет, ще поискат и ръчно преброяване.

Жалбата до съда трябва да бъде подадена в едноседмичен срок, считано от 28 октомври. Това е датата, на която ОИК е излязла с решение за изборните резултати.

Има съмнения за манипулация и умишлени грешки при вписването на преференциите в сканираните протоколи на секционните избирателни комисии. Те се различават от тези, които бяха копирани в изборната нощ, категоричен е Димитър Чорбаджиев, областен координатор на ДБГ.

В редица сканирани протоколи от градските секции броят на действителните гласове не съответства на нанесените данни в изборната нощ, има дописване на гласове, липсват действителни бюлетини, дописвани са преференции или просто техният брой не е отразен, има и дописани на ръка протоколи. Тези „грешки“ реформаторите открили в протоколите от комисиите с номера 63, 79,26,72,77,108.

В 120-та СИК, където е гласувал и Димитър Чорбаджиев, кандидат за общински съветник от друга партия, е събрал 127 преференции, а в протокола от изборната нощ те липсват. За самия кандидат за кмет и общински съветник от Реформаторския блок Димитър Чорбаджиев пък преференциите в сканирания протокол са 5, срещу 15 в копирания документ.

Спорните три преференциални гласа, които могат да пренаредят съветниците от блока, са от село Преславен. За това алармира Милко Чанков, председател на БЗНС Стара Загора, който според данните измества Румен Ройдев от състава на новия съвет. Заради констатираната техническа грешка има подадена жалба, а вчера от ОИК потвърдиха, че вече върви повторното въвеждане на изборните данни.

На въпрос дали ще изключат от групата общински съветници на Реформаторския блок Юсни Ибрям, председателите на БЗНС, ДСБ и ДБГ бяха категорични, че тепърва ще се  съвещават за това. На журналистически въпрос ще има ли оставки в ръководствата на партиите от РБ, отговорът бе лаконичен, а именно – това не е тема на днешната пресконференция.

 

 

 

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>