Пазарът в Могила не е това, което беше…

Пазарът за животни в старозагорското село Могила не е това, което беше. Днес там търговия почти няма, а местните живеят с носталгия по доброто старо време, когато стопани отблизо и далеч са се събирали, за да купуват или продават. Утре предстои среща между ръководителите на Областната дирекция по безопасност на храните и на звено „Общински пазари“. Една от темите ще е състоянието на базата. Вижте още:

Село Могила край Стара Загора. Спокоен предиобед, тук-там хора. Едно от най-оживените места до преди години също е тихо, само кучетата пазачи сигнализират, че обектът има стопани и функционира. Пазарът се пази от общинската охрана.
От Областата дирекция по безопасност на храните също казаха, че пазарът работи в събота. Има забрана единствено за продажба на прасета. Тук се извършва непрекъснато контрол, обясни д-р Радка Манолова, шеф на дирекцията. Пазарът временно спря да функционира след заповед от 10 юли, миналата година във връзка с ограничаване разпространяването на заболяването „син език“ по преживните животни, припомнят запознати. За един от жителите на Могила златните години на пазара вече са свършили.
Отвсякъде, от цялата област идваха хора, разказват Желязка и Недялка, с които разговаряме в центъра на селото.
Докато преди търговията е вървяла на бързи обороти, то сега ни търговия, ни животни, жалват се местните..
На хората в Могила пазарът от доброто старо време им липсва. Други спомени са свързани и с продажбата на булки в района.
Утре предстои среща между ръководителите на Областната дирекция по безопасност на храните и на звено „Общински пазари“ .Една от темите ще е състоянието на базата на пазара в Могила.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>