Заболеваемостта е нормална за сезона

Няма увеличение на острите респираторни заболявания в Стара Загора. Рано е да се говори за грипна вълна, казва д-р Елена Канева от РЗИ. Не се очакват изненади относно щамовете на грипа, който ще върлува тази зима, казват още експертите. Според тях противогрипната ваксина е добро средство за предпазване от усложнения и чести боледувания.

Пациентите с отри респираторни заболявания, регистрирани от Регионална инспекция във Стара Загора за изминалите дни, са близо 200. По оценка на специалистите заболеваемостта се движи  характерните за сезона граници.

В имунизационния кабинет вече се поставят противогрипни ваксини. Това е основно средство за предпазване от заболяване от грип и от възникнали усложнения, свързани с него.
След поставянето на противогрипна ваксина имунитет се изгражда най-рано след 3 седмици. Ваксините не предпазват от други вирусни заболявания и обикновена настинка.

Имунизацията се препоръчва както за здрави, така и за хора, при които заболяването от грип крие риск от усложнения. Това са възрастните над 65 г., всички болни от диабет, астма и хронични заболявания на сърцето, белите дробове и бъбреците.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>