8 досъдебни производства заради бежанци

230 незаконно преминаващи в България лица са заловени на територията на област Стара Загора от началото на годината до сега. Това обяви директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Иван Чолаков след заседанието на Областния съвет по сигурност. За същия период на миналата година заловените са едва 17, посочи Чолаков. До момента има образувани 8 досъдебни производства за трафик на бежанци.

От началото на годината досега са били заловени 230 незаконно преминаващи през областта лица, съобщи директорът на ОД на МВР старши комисар Иван Чолаков. Основната част от тях са задържани при транспортирането им от близки до нашата области. Те са с 15 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, показват данните.
Броят на получилите статут на бежанци и хуманитарен статут от началото на годината досега в Старозагорска област е 640 души. По данни на ДАНС само 22 са регистрираните на адреси бежанци със статут. До момента са образувани 8 досъдебни производства срещу лица, свързани с трафика на бежанци. Ефективна присъда би могъл да получи задържания при мащабна полицейска операция в цялата страна мъж от Раднево, в чийто бус бяха намерени 28 афганистанци.
Директорът на Областната дирекция на МВР е изпратил предложение до министъра на вътрешните работи за увеличаване с няколко души на кадровия състав на РПУ Чирпан. Ако то бъде одобрено, новите служители ще бъдат изпратени да наблюдават магистрала „Марица”.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>