Памет за Гео Милев

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Гео Милев в парк „Александър Стамболийски“ започнаха  „Гео-Милеви дни – 2015“. Организаторите на събитието са Международната фондация „Гео Милев“, Къща-музей „Гео Милев“ и Община Стара Загора.

В двудневната програма са предвидени вечер на Гео Милев в Раднево, среща с ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и научна конференция „Нови изследвания за Гео Милев“ в Регионалната библиотека „Захари Княжески“ в Стара Загора. „Да живее Стара Загора, да живее Отечеството“, с тези пламенни думи Иван Гранитски приветства дошлите да оставят цвете пред бюста на твореца.

Традиционно в тържествата се включват и проф. Андрей Аврамов, внук на Гео Милев и снахата на Леда Милева-Виолета Цонева. Да помним и да бъдем отговорни към наследството на великите личности и тяхното творчество завеща проф. Аврамов.

Много литератори по света са рисували, но за тях е било съпътстваща и любителска дейност. Случаят с Милев е съвсем различен. Изобразителното изкуство е в сърцевината на неговото мислене, сподели изкуствоведът Ружа Маринска.

Научна конференция посветена на творчеството, личността и неизвестни факти от живота на Гео Милев съпътстват тържествените дни. Нужно е още много време, за да се осмисли мястото и творчеството на Милев в българската култура. Той е една от най-ярките фигури на модерната авангардна европейска култура. След 1944 г. е канонизиран като един от големите класици на литературата заради мъченическата му смърт и поемата „Септември“. Тази оценка обаче няма съответствие в осмислянето на богатото творчество на Милев, което години беше разглеждано през погрешна формула, смятат изследователи на Гео Милев.

В Художествената галерия в Стара Загора е наредена и изложба на Рейчил Бриджит Еванс–Касабова, а традиционната награда „Гео Милев“ връчва проф. Александър Шурбанов.

 

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>