Битият дядо Андрей няма да гласува

 

Въпреки че днес официално стартира кампанията за местните избори, един човек не се вълнува от темата. Това е 81-годишният Андрей Харалапмиев от мъглижкото село Тулово. Мъжът беше бит и ограбен в началото на пролетта, но още не може да забрави случилото се. Как се живее със спомена за насилие – вижте в следващия репортаж.
На дядо Андрей от село Тулово не му е до избори. Мъжът още не може да се отърси от стреса. Той беше изнудван, бит и тормозен от непълнолетни роми в началото на пролетта. Оттогава е станал предпазлив. Преди да ни пусне вкъщи, пита кой е. Такова нещо не се забравя, обяснява старецът.
Взели му общо 300 лв. Идвали няколко пъти.Искали да им препише къщата и да тегли кредит. Най-накрая дядото сигнализирал в полицията и така им устроил капан. При акцията полицай стреля със стоп патрон и рани единият от нападателите.
Днес, месеци по-късно, възрастният мъж ходи трудно, но не пие лекарства. Храна му носи жена му, която живее отделно.
Котките, козите, споменът за жестокостите и очакването за правосъдие – така накратко изглежда светът на стареца.
Според дядо Андрей държавата не е виновна, че има такива хора като мъчителите му. За да няма битова престъпност, трябва да има работа, казва той.
Дълги години мъжът е бил железничар, а внеделя ще влезе в ролята на лозар, готви се да бере гроздето.Рядко гледа новини и не се вълнува от политиката. Открай време неговата бюлетина е №10 – това е адресът, на който живее….

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>