Светила на историческата мисъл са в Стара Загора за конференция

Мащабна конференция посветена на 140 години от избухването на Старозагорското въстание организира РИМ, съвместно с Община Стара Загора. Форумът започна днес, а в Стара Загора са светила на историческата наука и памет. Това историческо събитие е емблематично за цяла България тъй като е знак, че народът е готов да се вдигне и бори за своето освобождение, казва директорът на историческия музей в Стара Загора Петър Калчев.

През 2015 година се навършват 140 години от избухването на Старозагорското въстание. Макар и неуспяло, то дава знак, че е дошло време българският народ да се вдигне за освобождението си от османското владичество. С лекции и научни доклади стартира днес форумът.

Богатата програма, подготвена от инициативния комитет включва лекции, изложби, документални изложения. Темите са свързани с началото на Източната криза и българското национално-освободително движение;  Комитетското дело през 1875 г, Събранието от 12 август 1875 г. в Букурещ и неговите решения; Подготовка на „всенародното въстание“, Поуките от „заарските“ събития.

Признатите историци акад. Константин Косев, проф. д-р Пламен Митев и много други изнасят доклади свързани с историята и паметта на въстанието. Работата на научния форум благослови и зам. кметът Иванка Сотирова.

Конференцията ще се проведе на 16 и 17 септември в Стара Загора, а след нея ще бъде издаден сборник с материали от лекциите и дискусиите.

 

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>