Да живееш по правилата

Расте броят на ромите, които завършват висше образование, според неправителствените организации у нас. В положителната статистика можем да прибавим и името на 30-годишен старозагорец, който има диплома от Тракийския университет и в момента работи по професията си. Кое е това момче и лесно ли е да се живее по правилата?
Той е Здравко. На 30 е и вече си има професия. Старозагорецът е възпитаник на Тракийския университет. Далеч е от гетото и няма общо с лошите в квартала. Дори не живее там. Работи като възпитател в социална институция.
Въпреки че е завършил преди две години университет, Здравко иска да учи пак, този път психология, защото обича да гадае мислите на хората. Питаме го какъв е психопрофилът, например, на близките шахматисти.
Докато местенето на пешките и другите фигури не е лесна работа, така е и при образованието на децата. Според Здравко мисленето и творчеството трябва да изместят ученето наизуст.
Младият мъж има модерен поглед за ранните бракове в ромската общност.
Въпреки че не обитава незаконна къща, старозагорецът има мнение и по този актуален въпрос. Казва, че трябва да се живее по правилата.
Да гледа българско кино, да слуша поп музика, да чете книги – са сред любимите занимания на младежа. Макар че не играе шах, зарича се да търси най-правилния ход към мечтите си – за семейство и реализация в областта на психологията.

 

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>