Кметът Живко Тодоров откри учебната година в Търговската гимназия и НУ „Д.Благоев“ в Стара Загора

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров откри учебната 2015/2016 година в Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“. В нея се обучават 670 ученици и работят 45 преподаватели.

„Не случайно избрах да съм тук днес – една от гимназиите с най-подготвени ученици и преподаватели, което е важно за нас като град. Ние искаме да имаме умни млади хора, които да развиват Стара Загора, да ни прославят по целия свят, където и да отидат. Всички, които завършват тази година, дори да отидат да учат в друг град, или в чужбина, да се върнат тук. Защото нашият град, е град с перспектива, млад град, който има нужда от вас, умни млади хора, които да помагат за неговото развитие, каза кметът. „По-малко дискотеки, повече наблягайте на учението!“, призова той.

Най-старото професионално учебно заведение на територията на региона е обучило хиляди професионалисти, сред които известни банкери, водещи счетоводители, видни финансисти, талантливи мениджъри. Успешно се реализира мащабен образователен проект с Република Австрия по специалностите Икономика и мениджмънт и Предприемачество и мениджмънт. Участието на Търговска гимназия по проекта за „Усъвършенстване на Професионалното образование“ по Програма ФАР допринесе за подобряване на материалната база и повишаване качеството на преподаването, споделя директорът Снежана Танева.

На откриването присъстваха народният представител Пламен Йорданов, един от възпитаниците на училището, деканът на Стопанския факултет на Тракийския университет проф.Иван Георгиев, Стефан Шоселов от Клуба на работотдателя, Олег Стоилов от Търговско-промишлената палата и др.

В 10.00 ч. кметът поздрави с първия учебен ден малчуганите, техните родители и преподавателите от едно от най-старите училища в града. В Начално училище „Димитър Благоев“, което през 2013 г. отбеляза 130-та си годишнина, се учат 330 деца от 1 до 4 клас. След официалната програма по откриването, в която се изявиха и първокласниците, кметът заяви- „Останах без думи от вашето представяне днес – прекрасни деца и уникални учители, усмихнати родители! Да сте живи и здрави, всичко което видях си заслужава – на добър път през учебната година!“

На 15 септември – първия учебен ден, всички първокласници в града получиха  книжка с пожелание за успех от кмета на Община Стара Загора. Футболистите на ПФК „Берое“ подариха на малчуганите тетрадка-справочник за развитието на отбора през годините, а Граждански клуб „Липа“– сигнални магнитни ленти. През учебната 2015/2016 броят на децата, които ще бъдат в първи клас е приблизително 1500, което е малко повече от броя на първокласниците през миналата година. В Община Стара Загора общият брой на учениците в общообразователните училища е 13 900, а в професионалните – към 3300. Те са разпределени в 33 училища и 8 професионални гимназии в града и в 8 училища в селата.

Гpaдcĸият тpaнcпopт в Cтapa Зaгopa днес е бeзплaтeн зa вcичĸи yчeници. За всички деца от 1 до 4 клас са осигурени безплатни закуски. За всички ученици от 1 до 7 клас са предвидени безплатни учебници. Осигурен е безплатен транспорт за всички ученици, които пътуват към средищните училища в града, и за учениците, които пътуват към училищата в селата. За деца от 1 до 4 клас се организира целодневен режим на обучението (по желание на родителите). Децата и младежите в общината ще започнат нормално учебната година.

Продължават ремонтните дейности в ПМГ „Гео Милев“, ОУ „Георги Райчев“, Тринайсето основно училище „Св. Паисий Хилендарски“, както и в няколко детски градини – ЦДГ №4 „Бреза“, ЦДГ №10 „Светлина“, ОДЗ № 34 „ Райна Княгиня“ и ЦДГ №13 „Пролет“, като децата и учениците временно са преместени в сградите на други учебни и детски заведения и нормално ще започнат учебни занятия.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>