Освобождават ли директори в Стара Загора учители навършили пенсионна възраст

Дефицитът на учители не може да е породен от  промяната в Кодекса на труда и връщането на инициативата за пенсионирането на педагогическите специалисти от директорите в училищата. Това заяви Мариана Пенчева, директор на СОУ Максим Горки. Според нея, промяната ще доведе до „хигиенизиране“ на системата и до качествена конкуренция.

В момента не липсват подготвени от висшите училища специалисти и то по всички търсени предмети, но липсва желанието на много от дипломираните педагози, предимно млади хора, да влязат в училище. Условията в учебните заведения са трудни, стресови, а ниското заплащане, което е съизмеримо с професии със завършено само средно или основно образование, е непреодолима бариера.

Голяма част от българските учители биха могли да попаднат под прицела на директорите за принудително пенсиониране при навършена възраст и стаж. Това обаче не е лошо, субективизъм винаги има, но нормата определя правилата, смята Пенчева. Конкуренцията, която тази промяна ще създаде е положителна според много от работодателите

Само в СОУ „Максим Горки“ 6 ма преподаватели са пенсионирани преди началото на учебната година. На тяхно място започват млади специалисти. Решението за директора не е било трудно, тъй като и шестимата сами са избрали да бъдат пенсионирани.

 

 

 

 

 

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>