Протести против скъпия ток

Над 2500  работници от най-големите старозагорски предприятия протестираха срещу вдигането на цената на тока за промишлеността. Мирният протест започна от Индустриалната зона и спря пред Областната администрация. Ако няма реформа в енергетиката през следващата седмица, протестът ще се повтори, предупредиха организаторите.

Протестното шествие тръгна  от Индустриалната зона в Стара Загора, премина по бул.“Патриарх Евтимий“ , по главната улица на областния град и спря пред сградата на Областната администрация.   По думите на Румен Радев, заместник-преседател на Асоциацията на индустриалния капитал, предлаганото увеличение на цената на електроенергията ще доведе до загуба от над 1 милион лева годишно само за предприятията в холдинга, който ръководи и където работят 3200 души.

Радев обясни още, че има възможност за генериране на 350-630 милиона годишно от реформи в енергетиката и предупреди, че ако през следващата седмица реформите в държавата не започнат, в петък протест ще има отново.

Ако не се обединим, няма кой да ни защити, заяви председателят на Търговско-промишлената палата Олег Стоилов.

Недоволството на бизнеса в Стара Загора е предизвикано не само от увеличението на цената на електроенергията, но и заради косвените повишения на цената на различни достъвчици, които вдигат разходите за продукция, която по принцип е планирана за години напред. Според работодателите, единственият вариант за оцеляване ще е или да намалят заплати или да съкращават хора.

Според протестиращите спиране на прекомерната държавна помощ за слънчева и кафява енергия, рационализиране на разходите и либерализиране на свободния пазар, са част от мерките, които трябва да бъдат предприети.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>