Строителството на велоалеи ще бъде завършено до 2 седмици

Строителството на велоалеи ще бъде завършено до 2 седмици, това стана ясно от провелата се съвместна среща на общинското ръководство в лицето на кмета Живко Тодоров и двамата му заместници Йордан Николов и Янчо Калоянов и десетки граждани. На срещата бяха обсъдени редица проблеми, съпътстващи изграждането и нормалното функциониране на местата за колоездене.

8 км е общата дължина на изграждащите се велоалеи в Стара Загора. Очаква се до 2 седмици да приключи строителството на местата за колоездачи, както и съпътстващото ги изграждане на автобусни спирки и джобове към спирките. В рамките на този срок ще бъдат поставени антипаркинг колчета, които да възпрепятстват спирането върху обособените зони.

Целта на алеите за колоездачи е да свърже зелените зони в града и крайните квартали с центъра, повишавайки мобилността на гражданите, уточни Гергана Михайлова- специалист в община Стара Загора.

Устройственият план на град Стара Загора не позволява в града да бъдат изградени еднолентови велоалеи, това налага община Стара Загора да избере комбинирани алеи, които ще се ползват съвместно от колоездачи и пешеходци, допълни Живко Тодоров.

В социалните мрежи често е задаван въпросът кои са причините алеята да не минава по пътното платно. Според проектантът Григор Перчиклийски безопасността на колоездачите е водеща.

Зам. Кмета Йордан Николов призова живущите в този регион да използват паркинга, находящ се източно от Операта. Той допълни, че в близките месеци ще бъде извършена промяна в движението, която цели увеличаване на местата за свободно паркиране.

Стойността на 8-те километра изградени велоалеи в Стара Загора е 1 млн. 840 х. лв. без ДДС. Общината ще търси възможности за финансиране на други европроекти, за бъдат продължени велоалеите до кварталите – „Самара“, „Кольо Ганчев“ и „Зора“, допълни още Живко Тодоров.

 

 

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>